Sinds 1989 bekend in Arnhem, Nijmegen en omstreken

CBR

In het kort over het CBR

Bij het CBR zetten ruim duizend professionals zich dagelijks in om ervoor te zorgen dat iederéén veilig aan het verkeer kan deelnemen. Met dat doel voor ogen nemen we niet alleen verkeersexamens af, maar toetsen we ook of een bestuurder geestelijk en lichamelijk in staat is om veilig te rijden. Dit onder het motto: ‘goed beoordelen en goed behandelen’.

Zo werken we bij het CBR samen aan een verkeersveilig en mobiel Nederland. Want iedereen wil veilig thuiskomen.

Meer weten over het CBR?

CBR Theorie-examen

Beknopte informatie over hoe het theorie-examen gaat

Theorie-examen doen

Zorg dat je ongeveer een kwartier van tevoren aanwezig bent op het examencentrum. En vergeet je geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer niet.

Sinds januari 2018 kom je twee nieuwe vraagvormen tegen in het theorie-examen voor auto, motor en bromfiets. Het gaat hier om de hotspotvraag en single-sleepvraag. Bij de hotspotvraag geef je antwoord op een examenvraag door het aantikken van een afbeelding, bijvoorbeeld een verkeersbord of dashboardsymbool. Bij de single-sleepvraag sleep je het juiste antwoord naar een plaats in een afbeelding. Deze vraag lijkt op de sleepvraag die al in het examen zit.

Instructie voor kandidaten: Gezondheidsverklaring aanvragen

Wil je praktijkexamen doen voor het rijbewijs? Dan beoordeelt het CBR of je rijgeschikt bent. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Het CBR stelt je hiervoor een aantal vragen over je gezondheid. Deze vragen staan op het formulier ‘Gezondheidsverklaring’.

Direct langs een specialist bij ADHD, ADD of autisme

Heb je vraag 3 (en eventueel nog andere vragen) van de Gezondheidsverklaring met ‘ja’ beantwoord in verband met ADHD, ADD of autisme? En heb je nog nooit eerder een rijbewijskeuring ondergaan? Dan kun je direct, voordat je je Gezondheidsverklaring bij ons indient, een afspraak maken met een onafhankelijke specialist voor een rijbewijskeuring.

Wat moet je hier voor doen?

Begin op tijd met je aanvraag

De beoordeling van je rijgeschiktheid kan in sommige situaties vier maanden duren. Vul dus ruim (vier maanden) van te voren een Gezondheidsverklaring in en stuur deze op.

CBR Praktijk-examen

En dan ga je praktijkexamen doen. Voor het eerst. Of misschien is het een herexamen of tussentijdse toets. Check vooraf of je alle benodigde documenten bij je hebt en of de uitslag ‘geslaagd’ voor je theorie-examen nog geldig is. Als de naam op het voertuig niet overeenkomt met de rijschool die je gemachtigd hebt, dan kan het CBR besluiten om je examen niet door te laten gaan. Zorg verder dat je op tijd aanwezig bent op het examencentrum. Dat geeft rust.

Meenemen naar het examen

Direct regelen via CBR.nl

Jouw praktijkexamen

Handige links

Zie hieronder een kort overzicht van diverse links naar de website van het CBR.

Deze informatie komt direct van www.cbr.nl.

Verwerkt in april 2020